Steun onderzoek naar lymfklierkanker

Target reached
from €500.000 (102%)

Het eerste project dat Lymph&co zal ondersteunen, is een project van AMC professoren Marie José Kersten en Steven Pals, toonaangevende lymfoom onderzoekers.

Het onderzoeksproject
Lymfklierkanker (non-Hodgkin lymfoom) is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen die daardoor ongebreideld groeien. Afweercellen zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van infecties met bacteriën en virussen. Er bestaat een groot aantal verschillende vormen van lymfklierkanker met zeer verschillende ziekteverschijnselen, behandelingen en prognoses.

Naast veranderingen in het DNA (de erfelijke code van de tumorcel) zijn signalen uit de micro-omgeving van de tumor essentieel voor de groei en overleving van lymfklierkankercellen. Deze interactie met de micro-omgeving kan worden beschouwd als de “Achilleshiel” (kwetsbare plek) van de tumor en biedt een belangrijke mogelijkheid om de tumor aan te pakken. Door nieuwe en verfijnde technieken kunnen veranderingen in het DNA en genoemde signalen betrouwbaar worden geanalyseerd.

Het onderzoek richt zich op:
a) lymfklierkanker bij patiënten met een verstoorde afweer, zoals patiënten met een Hiv-infectie of patiënten die met afweerremmende medicijnen worden behandeld;

b) lymfklierkanker die ontstaat op plaatsen in het lichaam waar het afweersysteem niet bij kan (zoals hersenen en testikels).

Dit zijn twee zeer agressieve vormen van lymfklierkanker die worden gekenmerkt door een bijzondere, maar tot nu toe nauwelijks onderzochte, relatie met hun micro-omgeving. Deze relatie zal in dit project nader worden geanalyseerd met als doel identificatie van nieuwe targets (aangrijpingspunten) voor therapie en als perspectief ontwikkeling van gepersonaliseerde therapie (therapie op maat) voor deze specifieke patiënten groep. Hiermee zullen de overlevingskansen van patiënten met lymfklierkanker significant toenemen.  

Het onderzoek vindt plaats binnen LYMMCARE (Lymphoma and Myeloma Center Amsterdam) van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). Dit centrum werd in 2012 opgericht door de afdelingen Hematologie, Pathologie en Immunologie van het AMC met als missie de kwaliteit van het onderzoek naar en de behandeling van kanker afkomstig uit afweercellen (te weten chronische lymfatische leukemie, lymfklierkanker en multipel myeloom te verbeteren. In deze strategie neemt het verwerven van nieuwe kennis van de fundamentele biologische processen die ten grondslag liggen aan deze ziektebeelden een prominente plaats in Immers: de medische wetenschap ontwikkelt zich dankzij interactie tussen zorg en onderzoek. Door de sterke koppeling tussen onderzoek in het laboratorium en onderzoek gekoppeld aan patiëntenzorg neemt LYMMCARE een vooraanstaande positie in binnen het Nederlandse lymfoom onderzoek en is het ook internationaal een belangrijke speler. De ambitie van LYMMCARE is om ook patiënten en sponsoren meer rechtstreeks te informeren over onderzoek en hen hier actiever bij te betrekken. 

Bianca Piek

info@lymph-co.com

020 5661776

View all
€200 03-09-2020 | 21:27 Ik heb zelf mantel cel lymphoom (gehad), en hoop dat er nieuwe behandel methodes ontwikkeld worden zodat deze vorm van lymfeklierkanker te genezen is in de toekomst. Voor mijzelf en voor anderen.
€200 27-03-2020 | 10:08 onze dochter 27 jan overleden aan lymfeklier kanker .succes
€200 04-03-2020 | 16:06 Dit is voor de app Unmask. Wij hebben erg genoten bij de rondleiding bij Games for Health
€25 26-12-2019 | 17:59
€25 24-12-2019 | 15:35 Zelf 2 x geconfronteerd met lymfklierkanker, agressieve B Cel. Wil graag meer te weten komen om de ziekte te voorkomen ondanks dat je regelmatig gezond leeft. "Disorder of immunity"?