Held in de spotlight : Leerlingen van het Hondsrugcollege in Emmen

29 April 2019 13:01

Als fondsenwerver ben ik bijzonder nieuwsgierig naar de mensen die zich inzetten voor onze organisatie en daarmee onze enthousiaste 'partner in crime' zijn in onze missie om een doorbraak te vinden in de genezing van lymfklierkanker. Wie zijn deze bevlogen mensen? Waarom komen ze in actie? Wat is hun verhaal?
Vandaag in de spotlight: Het Hondsrugcollege in Emmen.

 

Daar zijn ze weer!

Begin maart kwam er ineens een stroom aan acties op gang op de actiepagina van Lymph&Co. Marie-José, directeur van Lymph&Co en ik, Michèle, kijken elkaar nieuwsgierig aan. Het jaarlijkse BOS-project van het Hondsrug College in Emmen is weer van start gegaan. Ieder jaar komen deze eerstejaars leerlingen in actie voor het goede doel, waarvan Lymph&Co er één is. Hiermee worden de leerlingen op een leuke manier gestimuleerd in zowel ondernemend leren als dat ook op een maatschappelijk verantwoorde manier te doen. Daarnaast ontvangen we een enthousiaste mail van Jildou, Melda, Anna, Maira en Fiona. Nadat ik met deze vijf ondernemende dames gebeld heb, besluit ik zelf een kijkje te gaan nemen in het mooie hoge Noorden. Om te ontdekken wie deze kanjers zijn, mijn beste inzamelingstips & tricks met hen te delen en met elkaar mee te denken over kansen en mogelijkheden voor nog meer succesvolle scholenacties nu én in de toekomst.

Lymph&Co: Mouwen opstropen en schouders eronder

Lymph&Co is een jonge en kleine organisatie met slechts 1,2 FTE aan 'vrouwkracht'. Daarnaast beloven we ook nog eens dat 100% van alle donaties direct naar het onderzoek gaan. Dat betekent dat wij niet een groot marketing- en fondsenwervingsbudget hebben, maar veel komt vanuit partnerschap. We zijn onverminderd ambitieus, want we zijn met elkaar op een missie om de beste onderzoekers te ondersteunen in het vinden van een doorbraak naar de genezing van lymfklierkanker. Dat betekent dat we continue op een enthousiaste en creatieve ontdekkingsreis zijn hoe we dat in samenwerking met onze partners en helden, die zich voor ons inzetten, kunnen bereiken. Hoe we ze hierbij nog beter kunnen faciliteren om hun acties zo succesvol te maken. 

Creatief ondernemerschap

Om op tijd in Emmen aan te komen, stap ik al om 06:00 uur in Rotterdam in de auto. Om 09:30 word ik warm ontvangen door mijn enthousiaste dames en krijg ik een korte rondleiding. Wat blijkt, de jongeren hebben allemaal zelf posters gemaakt én opgehangen in de aula om hun actie te promoten. Daarnaast is er een heus Instagramaccount aangemaakt en doen ook de mensen in kantine enthousiast mee in het samenwerken met de jongeren als het gaat om bijvoorbeeld de verkoop van geweldig versierde donuts of hamburgers. Ook hiervan gaat de opbrengst ook naar de diverse goede doelen. De ene dag Dierenlot. De volgende dag Lymph&Co etc. Fantastisch.

Impact maken 

Na onze rondleiding is het tijd voor twee leuke inspiratiesessies met de twee klassen. In de klassen komen al snel mooie gesprekken op gang wanneer ik vraag naar hun drijfveer om voor Lymph&Co te kiezen. Kanker. Wat mij raakt is dat bijna iedere leerling al op jonge leeftijd op de een of andere manier wel iemand in zijn of haar omgeving heeft of heeft gehad met kanker. Misschien niet allemaal met lymfklierkanker, maar wel een andere vorm ervan. Het is dus iets wat ons bijna allemaal bindt en een impact heeft op de levens van velen van ons. Wat ik daarin mooi vind, is hoe deze jonge mensen dit weten om te buigen naar iets positiefs en die ervaring juist hun kracht te maken en het hun motivatie voor een succesvolle actie laat zijn. Dat is pas veerkracht!

Tikkie jij bent 'm

Geweldig inspirerend om te ontdekken, dat vrienden, familie, buren en lokale ondernemers allemaal worden geenthousiasmeerd om mee te doen. Er worden hamburgers gebakken, cupcakes en donuts versierd en verkocht. Een heuse legendarische bingo georganiseerd, waarmee echt serieus geld wordt opgehaad. Er worden 'Tikkies' uitgedeeld. Online donaties worden gepromoot. Maar ook sporttoernooien georganiseerd en de zolders thuis worden massaal leeg getrokken om op de lokale markt deze spulletjes te kunnen verkopen. En volgens mij rijdt er geen vieze auto meer rond in Emmen en omgeving. Over ondernemend leren en een knap staaltje daadkracht gesproken! De helden van het Hondsrugcollege weten hoe ze iets voor elkaar moeten krijgen.

Van Groningen tot Emmen

Uiteraard willen ze graag zelf het ingezamelde bedrag persoonlijk overhandigen. Als Lymph&Co proberen we altijd te ontdekken wat we daarin kunnen betekenen. Want we zijn natuurlijk ongelooflijk dankbaar dat mensen zich zo inzetten voor ons. Op zo'n 50 kilometer afstand van het Hondsrugcollege bevindt zich het UMCG. Hét ziekenhuis waar Joost Kluiver, een door Lymph&Co gefinancieerd onderzoek naar een oplossing tegen lymfklierkanker leidt. Wanneer we Joost bellen met de vraag of hij het leuk vindt om de cheque namens Lymph&Co in ontvangst te nemen, roept hij volmondig ja en gooit hij zelfs zijn agenda ervoor om. Ook geeft hij de uitdaging aan de leerlingen, dat het groepje die het meeste geld weet in te zamelen, persoonlijk een kijkje mag komen nemen in het lab van Joost en zijn team bij het UMCG waar de onderzoeken plaatsvinden. Mooie uitdaging dus om nog meer in actie te komen. 

Bijna €3.000: De helden van het Hondsrugcollege doen het weer!

Op 18 april, al vroeg in de ochtend, is het dan zover. Een bijzondere dag met een verbluffend resultaat. De verschillende groepen hebben gezamenlijk bijna € 3.000 (!) ingezameld. Voor ons zijn deze kanjers natuurlijk de echte helden. Want met hun energie, enthousiasme en daadkracht, kunnen wij nog meer voor elkaar krijgen met elkaar. En terwijl Michèle en Marie-José onderweg zijn om met een andere partner van Lymph&Co weer een mooi evenement voor het goede doel te bespreken, komt er een whatsapp van een trotse Joost binnen. "Het was geweldig!"

Lieve helden van het Hondsrugcollege. Namens iedereen bij Lymph&Co, dank jullie wel voor al jullie acties en inzet waarmee jullie ook weer een verschil maken voor anderen. We wensen jullie heel veel succes met alles wat jullie ondernemen. En volgend jaar....gaan we nog meer moois met elkaar voor elkaar krijgen.