Lymph&Co steunt onderzoek naar lymfklierkanker van Joost Kluiver en Anke van den Berg (UMCG)

29 March 2017 15:16

De Hollandse 100, verreden op 5 maart jl., heeft dankzij ruim 750 deelnemers het recordbedrag van ruim 400.000 Euro opgehaald. Dit bedrag gaat in zijn geheel naar fundamenteel onderzoek naar lymfklierkanker. Dit keer gaat de donatie naar het Ubbo Emmius Fonds (UEF) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ten behoeve van het onderzoek van Joost Kluiver en Anke van den Berg: "Het ontrafelen van de rol van het oncogene ZDHHC11/B-miR-150 netwerk in B-cel lymfomen". Het onderzoek naar een recentelijk ontdekt netwerk van tumorcellen wordt uitgevoerd op de afdeling Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Lymfklierkanker is een vorm van kanker van de witte bloedcellen. Hoewel de behandelmethodes de afgelopen jaren verbeterd zijn, overlijden nog jaarlijks veel patiënten aan de ziekte of aan de latere gevolgen van de intensieve behandelingen. Duidelijk is dat er nog veel behoefte is aan nieuwe, effectievere therapieën met minder bijwerkingen en minder negatieve gevolgen op de lange termijn. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk om de cellulaire processen die veranderd zijn in de tumorcellen goed te doorgronden.

Recentelijk ontdekt netwerk

In het onderzoek van Joost Kluiver en Anke van den Berg wordt een recentelijk ontdekt netwerk van tumorcel groeibevorderende eiwitten en specifieke korte en lange niet-eiwit coderende RNA-moleculen in lymfeklierkanker bestudeerd. Deze niet eiwit-coderende RNA-moleculen spelen een belangrijke regulerende rol in de groei van de tumorcellen. Met behulp van diverse verfijnde technieken zal in detail worden bekeken hoe de verschillende componenten van dit netwerk betrokken zijn bij de tumorgroei en hoe wijdverspreid de verstoring van dit netwerk is binnen de verschillende vormen van lymfeklierkanker. Het doel is om zo beter te begrijpen welke moleculen van belang zijn voor de groei van de kankercellen en nieuwe aangrijpingspunten te vinden voor het ontwikkelen van alternatieve therapeutische benaderingen. Met behulp van muis modellen zullen vervolgens therapeutische benaderingen die aangrijpen op dit netwerk worden uitgetest om te bepalen in hoeverre dit kan worden gebruikt als basis voor een nieuwe behandel methodes.

Ubbo Emmius Fonds
Speciaal voor haar fondsenwerving heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) het Ubbo Emmius Fonds (UEF) opgericht. Het UEF wil de onderlinge betrokkenheid tussen samenleving en universiteit stimuleren door activiteiten voor alumni en relaties te organiseren en fondsen te werven voor onderzoeks- en onderwijsprojecten aan de RUG. Het UEF is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en heeft een zelfstandig, onbezoldigd bestuur van alumni. 

Start onderzoek Het onderzoek aan UMCG zal officieel per 1 juni 2017 van start gaan.